Pet zanimivih in praktičnih lastnosti termovke

Termo steklenica ali termovka je namenjena temu, da ohranja temperaturo toplega ali hladnega napitka. Kvalitetnejše ohranjajo toplo tekočino do nekaj ur, hladno pa lahko tudi cel dan. Poleg glavne funkcije smo poiskali še nekaj zanimivih in praktičnih lastnosti termovke, o katerih najverjetneje še ne veste vsega.

1. Notranje delovanje termovke

Termovka s skodelicamaSvojo termovko lahko naredite tako, da stekleno posodo s pokrovom ovijete z aluminijasto folijo, ki deluje kot izolator. Takšna termovka bo izpolnila svojo nalogo, a le za kratek čas. Če želite ohraniti svojo pijačo na želeni temperaturi dlje časa, uporabite profesionalno termovko, ki za izolator uporablja vakuum.

To pa ni edina sestavina, ki zagotavlja optimalno delovanje termovke. Če bi jo prerezali na pol, bi namreč ugotovili, da je sestavljena iz najmanj treh delov:

  • prvo plast sestavlja steklo ali pri nekaterih modelih posrebreno steklo – to je posoda, kamor nalijemo tekočino,
  • druga plast je prej omenjena vakuumska obloga,
  • tretjo plast sestavlja zunanji plastični ali kovinski ovoj, ki celotno termovko ščiti pred udarci.

Nekatere termovke imajo med prvo in drugo ter med drugo in tretjo plastjo še dodatno plast stekla, za še dolgotrajnejše zagotavljanje ustrezne temperature znotraj termovke.

2. Razvoj termovke

Termovka je na svetu prisotna že od 19. stoletja. Leta 1892 jo je izumil škotski kemik in fizik James Dewar. Na prodajne police je prišla šele leta 1904, ko so jo ponujali kot steklenico za ohranjanje tople pijače. Leta 1924 je bila prvič na voljo termovka z dvojno stekleno steno, ki je zagotavljala, da je tekočina znotraj termovke ostala topla dlje časa.

Do leta 1957 so termovko redno uporabljali v znanstvene ter medicinske namene in v nekaterih industrijskih panogah. Od osemdesetih let prejšnjega stoletja pa so začeli uporabljati vakuum kot glavni izolator v termovkah.

3. Shranjevanje različnih tekočin

Kot praktično lastnost termovke lahko štejemo tudi shranjevanje tekočin, ki niso primerne za vsakdanjo rabo. Kot smo že omenili določeno vrsto termovk uporabljajo laboratoriji, bolnišnice in tovarne za poskusne namene in shranjevanje bolj nevarnih ali hitreje pokvarljivih tekočin.

4. Termovka kot presenečenje

Termovka predstavlja tudi izviren način obdarovanja. Zlasti v zimskih mesecih bodo takšnega darila veseli vsi, ki se radi razvajajo s toplim napitkom, ki je vedno pri roki. Če obdarovanec hodi v hribe ali izvaja druge zimske dejavnosti, mu bo termovka prišla še kako prav. V primeru, da ga zimski športi ne zanimajo, pa bo termovka koristna v času prehlada ali gripe, ko bo topel čaj vedno v bližini.

Termovke

Termovka je tudi odlično darilo v bolj toplih mesecih. Ljubitelji kave bodo tega darila veseli poleti, ko bo njihov priljubljeni napitek ostal na primerni temperaturi več ur. Če pa bo obdarovanec termovko napolnil s hladno pijačo in jo na primer vzel na morje, bo pijača ostala hladna ves dan. Gre torej za darilo, ki je primerno skozi celo leto.

5. Promocijsko darilo

Ker smo ravno pri darilih, lahko izpostavimo še eno prednost, ki jo ponujajo praktične termovke. Termovka je namreč primerna tudi kot promocijsko darilo. Pri Habeco.si vam nudijo še lasersko graviranje in dotisk, tako da lahko svojim strankam ali poslovnim partnerjem ponudite zanimivo in uporabno promocijsko darilo, ki jih bo spominjalo na vaše podjetje.

Avtor: bigdeal

Na spletnem portalu Bigdeal.si boste našli podrobne opise zanimivih izdelkov, za katere menimo, da si zaslužijo prav posebno pozornost. Želite, da ocenimo tudi vaš izdelek in ga predstavimo na našem portalu? Pošljite nam email ali nam pišite prek kontaktnega obrazca. Potrudili se bomo in vam čim hitreje odpisali. Do takrat pa uživajte v spoznavanju izdelkov, ki bi morda prišli prav tudi vam.

Ne spreglejte

Kamera GoPro Hero9 Black

Kamera GoPro HERO 9 Black

Ste športna duša, imate radi avanture brez meja, neponovljive aktivnosti v naravi, ki so za …