Gramofoni Pro-Ject: ko dizajn sledi kakovosti

Gramofoni Pro-Ject

Ne glede na to, kako zelo napreduje tehnologija in imamo priložnost ves čas posegati po novih in novih tehnoloških čudežih, pa nas naše misli vedno znova vračajo v pretekle čase. Gre za neke vrste nostalgijo, romantične spomine na srečne čase in reči, ki so nas razveseljevale.

Ena teh tehnoloških igračk so tudi gramofoni, ki so nekoč zavzemali svoj prostor v vsakem domu. Na policah so se bohotile zbirke velikih in malih gramofonskih plošč, iz zvočnikov pa je vedno prišel zelo lep in jasen zvok. Občutek, ko odložiš ročico z iglo na gramofonsko ploščo in trenutek za tem iz nje izvabiš glasbo, je naravnost nepremagljiv.

So gramofoni iz mode?

Morda so gramofoni pred leti resnično za nekaj časa dobesedno izginili iz naših življenj, ko so na vrsto prišle kasete, kasneje CD plošče in digitalni predvajalniki glasbe. Ker pa se vedno radi vračamo nazaj k osnovam in poiščemo nekaj, kar je bilo že prej morda še boljše, so nazaj tudi gramofoni.

Gramofon Pro-Ject Primary E Black
Gramofon Pro-Ject Primary E Black — Symphony.si

Ti se znova vse pogosteje pojavljajo v domovih, kjer služijo kot predvajalniki glasbe, a hkrati tudi kot neke vrste dekor, saj prostoru dajejo prav posebno energijo. Prva misel, ki se porodi ob gramofonu, je, da je naprava precej draga, a danes lahko visoko kakovost dobimo že po zelo ugodni ceni.

Gramofoni Pro-Ject

Prav gramofoni Pro-Ject so eni tistih, za katere lahko trdimo, da združujejo dizajn in kvaliteto po dosegljivi in razumljivi ceni. V preteklosti so različni ocenjevalci s tega področja posamezne modele teh gramofonov že uvrščali med najboljše nakupe leta. Tudi danes ni nič drugače.

Pester nabor gramofonov Pro-Ject najdemo v glasbeni trgovini Symphony International, kjer so nam na voljo nekje v razponu med 250 in 500 €. Cenejši modeli morda nimajo vseh mogočih funkcij, kot je npr. snemanje prek USB na računalnik, a svojemu namenu odlično služijo.

Zakaj razlike v cenah?

Cenovni razpon med cenejšimi in dražjimi gramofoni je lahko precejšen. Nanj vplivajo blagovna znamka, dizajn, materiali, funkcionalnost in dodatna oprema. Za tiste boljše lahko plačate tudi tisočaka ali več, medtem ko so najcenejši na voljo že za manj kot 200 €.

Gramofon Pro-Ject Essential III RecordMaster Red
Gramofon Pro-Ject Essential III RecordMaster Red — Symphony.si

Pri nakupu pa naj vas nikoli ne vodi samo cena. Tudi za začetnika se najde dovolj kakovosten gramofon, ki vas kljub ugodni ceni ne bo spravil v slabo voljo. Ravno nasprotno. Po določenem času si boste zaželeli več in takrat boste natanko vedeli, kaj si želite. Rabljeni gramofoni gredo dobro v prodajo, zato boste zgolj še dodali nekaj malega in kupili novega.

Kakšne gramofone poznamo?

V sami osnovi gramofone delimo na tri sklope:

  • ROČNI: Kot že same besede povedo, je za ročni gramofon značilno, da nanj ročno namestimo ploščo, položimo nanjo ročico z iglo in jo po končani uporabi odmaknemo.
  • POLAVTOMATSKI: Polavtomatski od nas zahteva polaganje plošče in ročice, a po končanem predvajanju sam umakne ročico.
  • AVTOMATSKI: Avtomatski pa z vsem tem opravi sam – poskrbel bo tako za polaganje plošče kot za premik ročice z iglo.

Tudi od tod razlike v cenah, kar pa ne pomeni, da zvok ne bo enako kvaliteten.

Samo gramofon včasih ni dovolj

Pred nakupom gramofona je treba imeti v mislih še nekaj zadev. Sam gramofon velikokrat še ne omogoča poslušanja glasbe, saj za to potrebujemo še ločen sistem zvočnikov. Ni pa nujno, kajti na voljo so tudi tako imenovani gramofoni »vse v enem«, ki imajo zvočnike že vgrajene.

Gramofon Pro-Ject Essential III RecordMaster WN
Gramofon Pro-Ject Essential III RecordMaster WN — Symphony.si

Največkrat gre v tem primeru za kovček, v katerem je gramofon in kamor so vdelani tudi zvočniki. Je pa seveda razlika v tem, da imamo na voljo določeno kvaliteto zvoka, pri izbiri, nakupu in razvrstitvi lastnih zvočnikov pa je to na koncu odvisno od nas.

Vsekakor boste ob poslušanju gramofonskih plošč nadvse uživali, navdušeni pa bodo tudi vaši obiskovalci. Prav lahko se zgodi, da si bodo gramofon omislili tudi sami.

Avtor: bigdeal

Na spletnem portalu Bigdeal.si boste našli podrobne opise zanimivih izdelkov, za katere menimo, da si zaslužijo prav posebno pozornost. Želite, da ocenimo tudi vaš izdelek in ga predstavimo na našem portalu? Pošljite nam email ali nam pišite prek kontaktnega obrazca. Potrudili se bomo in vam čim hitreje odpisali. Do takrat pa uživajte v spoznavanju izdelkov, ki bi morda prišli prav tudi vam.

Ne spreglejte

Kaljena zaščitna stekla

Zaščitna stekla za pametne telefone

Nakup novega pametnega telefona je za večino ljudi zelo lep dogodek. Čustva, ki se prebudijo …