Vse, kar morate vedeti o bobnih

Bobni

Bobni so sanje marsikaterega nadobudnega glasbenika, včasih pa tudi nočna mora za starše, ki bi morda svojemu otroku radi ugodili, a za bobne enostavno ni prostora. Je pa mogoče rešiti tudi to situacijo. Bobni so prisotni v praktično vsaki skladbi, saj ustvarjajo ritem in potrebno energijo.

Poznamo različne bobne, ki se razlikujejo tako po velikosti kot po samemu namenu igranja in zvoku, ki ga proizvajajo. Tiste klasične bobne, ki jih videvamo na odrih med nastopi glasbenih skupin, imenujemo baterija. Sestavljeni so iz velikih in malih bobnov, bas bobnov, tomov in činel.

Kako deluje boben?

Iz bobna lahko izvabimo različne zvoke, ki so odvisni od tega, kako velik obod ima boben, kakšno opno ima nameščeno in tudi od tega, kje na sami opni pristane bobnarska palica. Ni namreč vseeno, ali se to zgodi na sredini ali pa morda kje bližje robu vpetja.

Mali boben GEWApure Basix Classic Wood
Mali boben GEWApure Basix Classic Wood — Symphony.si

Gre za spremembe v niansi zvoka, do katere pride tako, da udarec s palico povzroči tresljaje prve opne, druga pa zaradi tega posledično zavibrira. Tako nastane specifičen zvok bobna. Ne glede na material, iz katerega je opna izdelana (te so lahko tanjše ali debelejše), jih je potrebno precej redno menjavati.

Največji boben v bateriji

Največji boben v bateriji je seveda bas boben. Nanj se ne igra s palico, pač pa s pomočjo stopalke, ki jo ima bobnar na dosegu nog. Bas boben je vedno na tleh in obrnjen proti poslušalcem, kar daje še bolj dramatično izkušnjo globokega zvoka, ki ga proizvaja.

Veliki boben Drum Workshop Performance Lacquer
Veliki boben Drum Workshop Performance Lacquer — Symphony.si

Odvisno od zvrsti glasbe je bas boben manj ali bolj v uporabi. Bas bobni so različnih velikosti, običajno pa se uporabljajo tisti s premerom med 18 in 26 inči. Bas boben je izdelan nekoliko drugače od ostalih v bateriji, s pomočjo posebnih kavljev omogoča tudi prilagajanje oziroma uglaševanje.

Kaj pa električni bobni?

Rešitev za vse, ki doma ne morejo imeti čisto pravih bobnov ali pa potrebujejo nadomestilo zgolj za vadbo, so električni bobni. Ti so presenetljivo realistični in se ne uporabljajo zgolj za vadbo, pač pa tudi na določenih glasbenih nastopih.

Elektronski bobni Nux DM-210
Elektronski bobni Nux DM-210 — Symphony.si

Še posebej prav pridejo v primerih, ko je na voljo nekoliko manj prostora, in takrat, ko je potrebno opremo hitro seliti s prizorišča na prizorišče. Kar predstavljajte si, kako je voziti klasično baterijo bobnov in ob tem še vso ostalo opremo, ki jo glasbeniki pri nastopu potrebujejo.

Električni bobni pa imajo še nekaj prednosti. Odvisno od modela vam lahko omogočijo še spremljavo in snemanje, kar bistveno pripomore k izboljšanju vašega igranja. Seveda pa s temi bobni ne boste motili niti počitka vašim sosedom ali družini.

Igranje na bobne poškoduje sluh?

Jasno je, da so klasični bobni izjemno glasni, zato je priporočljivo oziroma kar nujno, da bobnar pri igranju nanje uporablja čepke. Nekateri svoja ušesa zavarujejo tudi s posebnimi slušalkami, ki reducirajo zvok iz okolice, obenem pa predvajajo glasove ostalih inštrumentov za ustrezno orientacijo.

Set bobnov Mapex AR628SDW Armory Studio DW
Set bobnov Mapex AR628SDW Armory Studio DW — Symphony

Z uporabo čepkov se zunanji zvok zniža za do 20 dB, slušalke pa omogočajo še nekaj več udobja za bobnarjeva ušesa. Večja razlika nastane pri ceni, saj so čepki precej cenejši. A zdravje naj bo vedno na prvem mestu, zato v primeru, da nameravate igrati bobne, obvezno pomislite tudi na to.

Avtor: bigdeal

Na spletnem portalu Bigdeal.si boste našli podrobne opise zanimivih izdelkov, za katere menimo, da si zaslužijo prav posebno pozornost. Želite, da ocenimo tudi vaš izdelek in ga predstavimo na našem portalu? Pošljite nam email ali nam pišite prek kontaktnega obrazca. Potrudili se bomo in vam čim hitreje odpisali. Do takrat pa uživajte v spoznavanju izdelkov, ki bi morda prišli prav tudi vam.

Ne spreglejte

Kaljena zaščitna stekla

Zaščitna stekla za pametne telefone

Nakup novega pametnega telefona je za večino ljudi zelo lep dogodek. Čustva, ki se prebudijo …